Bästa villaförsäkringen 2023 – Jämför husförsäkring

Villaförsäkring – Bäst i test

 1. Hedvig Hemförsäkring
 2. ICA Hemförsäkring
 3. Trygghansa Hemförsäkring
 4. If Hemförsäkring
 5. Folksam Hemförsäkring
 6. Moderna Hemförsäkring
 7. Gofido Hemförsäkring
Testvinnare
 • Personligt service-team
 • Enkel skadeanmälan
 • 10x så nöjda kunder
Fast självrisk
1 500 kr
Lösöre upp till
1 000 000 kr
Personskydd
Ja
Information om Hedvig Hemförsäkring
Pris: Anpassat för dig
Rabatt: För studenter
Trustpilot: 4,8
Betalning: Autogiro
Ersättning för: Stöld av cykel, mobil, smycken och klocka
Rättsskydd Maxersättning 250 000 kr
Skydd & tillägg från Hedvig Hemförsäkring
Rättsskydd: Upp till 250 000 kr
Reseskydd: 45 dagar
Personskydd: Ja
Ansvarsskydd: Ja
Andra tillägg: Olycksfall
Val: Hyresrätt, bostadsrätt, villa, student
 • Ett prisvärt och omfattande skydd
 • Drulleförsäkring och reseskydd ingår
 • Bonus på ICA om kyl eller frys går sönder
Allrisk (Drulle):
Ingår
Lösöre:
1 000 000 kr eller högre
Grundsjälvrisk:
1 500 kr
Information om ICA Hemförsäkring
Pris: Anpassat för dig
Rabatt: Nej
Trustpilot: 3,6/5
Betalning: Pappersfaktura eller autogiro
Ersättning för: Stöld av cykel, mobil, smycken och klocka
Skydd & tillägg från ICA Hemförsäkring
Rättsskydd: 400 000 kr
Reseskydd: 60 dagar
Personskydd: Ja
Ansvarsskydd: Ja
Andra tillägg: Hem Plus, Rese Plus
Val: Bostadsrätt, hyresrätt, hus, fritidshus, student

Hur man väljer rätt villaförsäkring

Med ett stort antal försäkringsbolag på marknaden finns det massor av villaförsäkringar att välja mellan. Vilken som passar bäst för just dig beror på en mängd faktorer som vi går igenom här i artikeln. Hur stor är din villa? Vad är värdet på dina värdesaker? Är huset nybyggt eller var det generationer sedan det byggdes? 

Som försäkringstagare kan du välja flertalet tillägg till villaförsäkringens basutbud, som gör att du får ett skydd som täcker just din villas behov.

Ditt behov av villaförsäkring

Du som äger en villa i Sverige är skyldig att teckna en villaförsäkring för att försäkra dig mot olika skador. Nästan alla försäkringsbolag erbjuder en basförsäkring men beroende på hur din situation ser ut finns det alltid ett stort antal tillägg som du kan välja mellan. Förutom skydd för själva tomten ingår också ansvarsskydd och rättsskydd i basutbudet, vilket betyder att försäkringsbolaget kan betala ut ersättning om du som villaägare skulle bli krävd på skadestånd av grannar eller besökare. Rättsskyddet finns där för dig som av någon anledning hamnar i rättslig tvist, kanske med en hantverkare eller säljaren av villan. Genom rättsskyddet får du ersättning för kostnader för ett juridiskt ombud – kostnader som lätt kan bli skyhöga för den som står oförsäkrad. 

Vanliga tillägg för villaförsäkringen

Du som vill ha extra skydd vid oförutsägbara händelser som inte ingår i bas-skyddet kan välja mellan en rad olika tillägg. Vid tillägg till villaförsäkringar ingår alltid en allrisk. Den skyddar dig vid i regel mot händelser som faller utanför en viss kategori. Kanske blåser en stege som står lutad mot husfasaden omkull och krossar ett fönster på nedervåningen? Eller så välter en bokhylla inomhus och en innervägg skadas som följd. Då finns allrisken där vid din sida. 

Tilläggen täcker vanligtvis också extra skydd mot höga åldersavdrag på olika byggnadsdelar. 

Ett annat exempel är tillägg där du kan få ut ersättning vid läckage genom yttertaket eller förhöjd ersättning vid behov av sanering av olika skäl. 

Prisjämförelse av husförsäkring för villa

Priset för villaförsäkringen beror på vilken boendesituation just du befinner dig i. För vissa räcker basutbudet bra och för andra är tilläggstjänsterna extra viktiga. Vi hjälper dig att jämföra bland Sveriges försäkringsbolag och de olika villaförsäkringarna på marknaden utifrån dina personliga uppgifter. 

Snittpriset för en kombinerad hem- och villaförsäkring är 6 300 kronor per år men siffran kan givetvis variera utifrån just din boendesituation. 

Men det finns också andra faktorer som kan minska kostnaden på försäkringen. Du som installerat larm till ditt hus har en god möjlighet att ta del av erbjudanden som sänker din försäkringspremie. Kolla alltid med försäkringsbolaget kring deras larm-policy. 

Vad ingår i en hemförsäkring för villor?

Som villägare tecknar du i regel en villaförsäkring med en inkluderande hemförsäkring. Försäkringspremien betalas årsvis. Villahemförsäkringen fungerar på samma sätt som en hemförsäkring för en lägenhet, men har utökat skydd för skador som är relaterade till själva fastigheten eller tomten och trädgården. 

Hemförsäkrings-delen skyddar dina värdesaker och du får alltid ett rätts- och ansvarsskydd som finns där för att täcka kostnader vid eventuella tvister och skadeståndskrav. 

Jämför självrisk på villaförsäkring

Precis som en vanlig hemförsäkring så behöver man som försäkringstagare betala en självrisk för att aktivera försäkringen när olyckan eller oturen är framme. 

Självrisken varierar beroende på vad som ingår i din försäkring, men den brukar ligga omkring 1 500 – 2000 kronor för basförsäkringar och kan gå upp emot 10 000 kronor för speciella tillägg. Vad som avgör är både de enskilda försäkringsbolagen och dina specifika tillval. Därför är det alltid bra att jämföra självrisken bland de olika aktörerna på marknaden. 

Självrisken kan också vara procentbaserad, särskilt för vissa typer av skador. För rättsskyddet är det vanligt att försäkringsbolaget täcker 80% av kostnaderna för det juridiska ombudet och alltså blir självrisken 20%. 

Värt att ha i åtanke är också att priset för självrisken också påverkar totalpriset på din villaförsäkring. En låg självrisk kommer ofta med en högre försäkringspremie och vice versa.

Varför ska man ha en försäkring för sin villa?

Villaförsäkringen finns till för dig som bor i villa eller radhus och skiljer sig på ganska många sätt från vanliga hemförsäkringar för hyres- och bostadsrätter. Likheterna är att du får ett bra grundskydd i form av ersättning för brand- och vattenskador, men även skydd mot övriga skador på huset som riskerar att uppkomma efter naturskador, översvämningar eller blixtnedslag vid oväder.  

Försäkringen täcker även skador på vitvaror, rör, diverse installationer och fönster. Skulle din villa råka ut för skadegörelse, antingen på själva huset eller trädgården så finns villaförsäkringen där som en trygghet och kan betala ut ersättning.  

I Sverige måste du som husägare teckna både hem- och villaförsäkring och i regel erbjuder de flesta försäkringsbolag alternativ som kombinerar de båda till ett förmånligt pris. I den här artikeln går vi igenom frågor och svar som ökar chanserna för dig att hitta den bästa villaförsäkringen 2021.

Faq

Vanliga frågor om villaförsäkring


Måste man ha villaförsäkring?

Som boende i hus eller villa måste du ha en hem- och/eller villaförsäkring.Försäkringarna säljs vanligtvis kombinerade så att du får båda för en försäkringspremie, men beroende på din unika boendesituation kan du välja att teckna villaförsäkringen separat.

Hur mycket kostar villaförsäkring?

Priset för en villaförsäkring beror helt och hållet på vad du som försäkringstagare väljer för olika tillval. Snittpriset för en kombinerad hem- och villaförsäkring ligger på cirka 6 300 kronor per år.
För att få en bra översikt över olika priser på villaförsäkringar är det alltid bra att jämföra, vilket vi gärna hjälper dig med här på sajten. 

Är villaförsäkring och hemförsäkring samma sak?

Nej. Villaförsäkringen täcker skador på fastigheten och tomten medan hemförsäkringen också ger ett personligt skydd för värdesaker osv. Som villaägare krävs både hem- och villaförsäkring och de flesta försäkringsbolagen erbjuder kombinationslösningar. 

Stämmer det att man kan få billigare villaförsäkring om man har larm?

Ja. Flertalet försäkringsbolag erbjuder olika rabatter på villaförsäkringen beroende på vilket larm du har installerat. Du som har larm installerat bör alltid kolla vad som gäller för det aktuella försäkringsbolaget innan du tecknar ditt alternativ.

Finns det en skillnad på villaförsäkring och fritidshusförsäkring?

Ja. Skillnaden mellan en villaförsäkring och en fritidshusförsäkring är att den förstnämnda är anpassad för åretruntboende. Som fast bosatt i en villa räcker det alltså inte att du tecknar en fritidshusförsäkring.