Hemförsäkring vid åska och blixtnedslag

Elskador kan ske av en kraftig blixt, trots att den inte träffar din villa eller hyreshuset du bor i. Detta beror på att en överspänning kommer in via elledningar som kan skada din elektronik. Det vanligaste tillvägagångssättet är att koppla bort sladdarna när det åskar, men olyckan kan ändå vara framme och då behöver du kontakta ditt försäkringsbolag. 

En hem- eller villaförsäkring täcker i de flesta fall skador orsakade av blixtar, men det går även att förebygga dem för att slippa betala en självrisk. En försäkring för åska och blixtnedslag är därmed inget tillval som du behöver utöver hemförsäkringen. 

Täcker hemförsäkringen för åska och blixtnedslag?

Ja, men villkoren kan variera beroende på vilket försäkringsbolag det handlar om. I Sverige finns otaliga alternativ att välja mellan, men i synnerhet populära aktörer som ICA Försäkring, Trygg Hansa, Folksam, If och Länsförsäkringar. 

Det är dock praxis att du blir ersatt för ett blixtnedslag även om du behöver ta hänsyn till avskrivningsregler. En gammal TV genererar i regel väldigt låg ersättning, eller ingen alls – medan en helt ny apparat kan ersättas helt och hållet. 

Det som är extra viktigt att tänka på är själva informationsförlusten som kan ske när filer är sparade på en hårddisk. Dessa går aldrig att ersätta med pengar vilket leder till att förebyggandet av åskskador är a och o.

Hur stor är självrisken?

Storleken på självrisken varierar beroende på vald nivå av försäkring, men också vilket försäkringsbolag du har. I regel brukar de hamna runt 750 kr till 3000 kr, men du kan även hitta högre nivåer än så beroende på storleken av bostaden, samt om det gäller en villa eller lägenhet.

Vissa försäkringsbolag låter dig även välja storleken på självrisken. Detta för att du ska kunna få ett lägre pris om du väljer en högre självrisk. Många av dem erbjuder dessutom tillägg för att tillhandahålla mer förmånliga ersättningsbelopp, bland annat en drulleförsäkring som även täcker oaktsamhet och oförutsedda händelser.

Hur mycket ersätter hemförsäkringen?

Även här finns det flera faktorer som påverkar storleken av ersättningen. Via nedanstående lista får du några exempel på beloppen baserat på åldern av hemelektronik som kameror, GPS-enheter, datorer och TV apparater. Notera dock att de kan skilja sig från bolag till bolag:

 • 0-1 år: 100 % ersättning av nypriset.
 • 1-2 år: 100 % ersättning av nypriset.
 • 2-3 år: 45-50 % ersättning av nypriset.
 • 3-4 år: 30 % ersättning av nypriset.
 • 4-5 år: 20 % ersättning av nypriset.
 • 5 år: 20 % ersättning av nypriset.

Försäkringsbolagen tillämpar dessutom aktsamhetskrav vilket kan sänka ersättningsnivån beroende på om du har sovit, om du lämnat bostaden, eller om aktsamhetskravet har åsidosatts.

Hur du skyddar elektroniken i hemmet mot åskskador 

För att slippa skadad utrustning finns det några enkla knep att ta vid när det åskar. Du kan börja med att dra ut alla sladdar från deras eluttag om du vet att ett oväder är på gång, eller helt enkelt se till att du har ett överspänningsskydd och en jordfelsbrytare när du inte är hemma.

Här går vi igenom de vanligaste förebyggande åtgärderna:

 • Dra ut alla sladdar från din elektroniska utrustning
 • Införskaffa en jordfelsbrytare
 • Köp ett överspänningsskydd eller ett åskskydd
 • Installera en åskledare (om du bor i en villa)
 • Säkerhetskopiera viktiga filer, dokument och bilder

Glöm inte bort din robotgräsklippare

Om blixten slår ned kan den skada laddstationen som sitter i ett vägguttag. Det bästa sättet för att förhindra detta är att koppla ur gräsklipparen, men det går även att installera ett överspänningsskydd i själva stationen.

Vanliga frågor & svar

Vad gäller vid åsknedslag?

Beroende på din hemförsäkring blir du ersatt i olika nivåer. Du behöver även ta hänsyn till aktsamhetskrav, självrisk, avskrivningsregler, ersättningstabeller och hur mycket pengar du kan få tillbaka när det handlar om typer av egendom.

Är lägenheter åsksäkra?

Enligt Elsäkerhetsverket är inga skydd hundraprocentiga. Med det sagt sitter det nästan alltid en åskledare i ett hyreshus vilket gör dem säkrare än villor, särskilt då det finns luftledningar ute på landsbygden.

Måste man dra ut sladdarna när det åskar?

Det är inget tvång på detta, men däremot är det starkt rekommenderat. Blixten kan slå ut elektronik, men i värsta fall kan du även bli av med viktiga filer på hårddisken i din dator.

Finns det någon app för åskvarning i Sverige?

Ja, du kan hitta flera olika appar både i App Store och Play Store. Några av dessa är Lightning Alarm, Lightning Tracker 4 , samt Blixtvakt.

Kan man köpa åskskydd?

Ja, det finns jordade grenuttag med överspänningsskydd tillgängliga i de flesta hemelektronikbutiker.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *