Bästa hemförsäkring för student 2023 – Jämför studentförsäkring

Bästa hemförsäkringen för studenter 2023

  1. Hedvig Hemförsäkring
  2. ICA Hemförsäkring
Testvinnare
  • Personligt service-team
  • Enkel skadeanmälan
  • 10x så nöjda kunder
Fast självrisk
1 500 kr
Lösöre upp till
1 000 000 kr
Personskydd
Ja
Information om Hedvig Hemförsäkring
Pris: Anpassat för dig
Rabatt: För studenter
Trustpilot: 4,8
Betalning: Autogiro
Ersättning för: Stöld av cykel, mobil, smycken och klocka
Rättsskydd Maxersättning 250 000 kr
Skydd & tillägg från Hedvig Hemförsäkring
Rättsskydd: Upp till 250 000 kr
Reseskydd: 45 dagar
Personskydd: Ja
Ansvarsskydd: Ja
Andra tillägg: Olycksfall
Val: Hyresrätt, bostadsrätt, villa, student
  • Ett prisvärt och omfattande skydd
  • Drulleförsäkring och reseskydd ingår
  • Bonus på ICA om kyl eller frys går sönder
Allrisk (Drulle):
Ingår
Lösöre:
1 000 000 kr eller högre
Grundsjälvrisk:
1 500 kr
Information om ICA Hemförsäkring
Pris: Anpassat för dig
Rabatt: Nej
Trustpilot: 3,6/5
Betalning: Pappersfaktura eller autogiro
Ersättning för: Stöld av cykel, mobil, smycken och klocka
Skydd & tillägg från ICA Hemförsäkring
Rättsskydd: 400 000 kr
Reseskydd: 60 dagar
Personskydd: Ja
Ansvarsskydd: Ja
Andra tillägg: Hem Plus, Rese Plus
Val: Bostadsrätt, hyresrätt, hus, fritidshus, student

Ovan går vi igenom aktuella studentförsäkringar och allt du ska tänka på när det gäller studentförsäkringar 2021. Som student har du möjlighet att få rabatt på den vanliga hemförsäkringen eftersom din boende- och livssituation ofta ser annorlunda ut än den med ett permanent boende och fast jobb. 

Men att hitta den bästa hemförsäkringen anpassad för just studenter kan kännas klurigt med så många alternativ på marknaden. I den här guiden reder vi ut några av de viktigaste begreppen och faktorerna som du behöver ta i beaktning inför ditt val. 

Hur man väljer rätt studentförsäkring

Att välja studentförsäkring kan vara lättare sagt än gjort när det finns ett så stort antal att välja mellan bland alla försäkringsbolag där ute. 

En studentförsäkring påminner om den vanliga hemförsäkringen passar helt enkelt dig som studerar och har ett eget hem. Men även du som hyr ett rum i ett kollektiv eller bo i en studentkorridor kan vara berättigad att ha en studentförsäkring. Ofta kan du skräddarsy din försäkring så att du inte behöver oroa dig för borttappade prylar på resor, tappade datorer eller mobilskärmar. Normalt sett är dessutom studentförsäkringarna väldigt prisvärda.

Se alltid till att läsa igenom försäkringsvillkoren noga innan du bestämmer dig. Då kan det vara värt att titta extra noga på följande: 

Undantag

Finns det några undantag som försäkringen inte täcker. I så fall, vad? Gör en bedömning om du anser undantaget vara rimligt. 

Självrisken

Lockar försäkringsbolaget med en väldigt låg månadsavgift kan det vara så att självrisken är högre. 

Beloppsgränser

Täcker försäkringen beloppet för dina värdesaker? Titta på vad du äger och se ifall dina prylar har värden som täcks av försäkringen. Annars kan det vara värt att justera. 

Bindningstid

Precis som vid tecknande av mobilabonnemang är bindningstiden viktig. Hur länge ska du studera och hur länge planerar du att bo i den aktuella bostaden? Detta är frågor som är viktiga att ställa sig för att kunna välja en rimlig bindningstid. En del försäkringar erbjuder studentförsäkringar utan bindningstid, vilket kan vara bra alternativ. 

Ditt behov av hemförsäkring

Vilket behov du som student har av att försäkra din bostad och dina prylar beror på hur stort du bor och dina värdet på dina ägodelar. Oavsett om du bor i studentbostad, korridor eller som inneboende och bara hyr ett rum, så finns det möjlighet att teckna en studentförsäkring som passar just dig och dina behov.

Eftersom studenter ofta har mindre värdesaker hemma än folk med en permanent större bostad är ofta priserna förmånliga och överkomliga.

Om du blir sambo eller vill att hemförsäkringen ska täcka en annan person i ditt hushåll, kanske personen du delar lägenhet med, är det viktigt att du kontaktar försäkringsbolaget för att lägga till denna i hushållet. Två personer som bor i samma hushåll får skydd under samma försäkring. 

Prisjämförelse av hemförsäkring student

Precis som när det gäller val av hemförsäkring, bilförsäkring eller någon annan typ av försäkring så är det viktigt att du som ska teckna studentförsäkring jämför de olika alternativen som finns. Olika försäkringsbolag tar olika priser och vad som ingår i skyddet kan skilja sig från aktör till aktör. Se efter hur just din unika situation ser ut och jämför bland försäkringsbolagen.

Priset kan bland annat skilja sig beroende på hur stor din bostad är. Titta också på självriskens kostnad, så att inte den är skyhög men månadspriset lågt.  

Vad ingår i en hemförsäkring för student?

I normala fall skiljer sig studentförsäkringen inte sig så mycket från en vanlig hemförsäkring.

Däremot är ofta studentförsäkringen betydligt billigare. Nedan går vi igenom några av de vanligaste händelser och skydd som studentförsäkringen täcker.

I vissa fall ingår drulle- och bostadsrättsskydd, alternativ som många anser vara värdefulla. 

Innan du tecknar försäkringen bör du alltid kontrollera så att alla som bor i bostaden är inkluderade och skyddade av försäkringen. Se också till så att du lämnar rätt uppgifter om din bostad. Uppger du att du din bostad är mindre än vad den egentligen är kan du bli underförsäkrad och ifall du blir i behov av försäkringen kan du få betala mer. 

Vattenläcka eller eldsvåda

Om olyckan är framme i hemmet i form av en brand eller en vattenläcka kan du skyddas och få ersättning av skador utav studentförsäkringen.

Inbrott och skadegörelse

Ersättning av förlorade värdesaker vid inbrott, samt ersättning av skadegörelse. Skulle ditt lås eller ett fönster tagit skada vid ett inbrottsförsök är detta också något som försäkringen täcker. 

Rån och överfall

Som student är det vanligare att man är ute sent och rör sig i stan på udda tider. Studentförsäkringen ger skydd och ersättning vid rån och överfall utanför hemmet. 

Ansvarsskydd

Täcker eventuella utredning- och rättegångskostnader samt skadestånd om du skulle hamna i en rättslig tvist. 

Rättsskydd

Om du skulle hamna i en juridisk tvist får du ersättning så att du kan anlita en advokat, en kostnad som annars riskerar att bli hög.

Reseförsäkring

De allra flesta reseförsäkringarna ger dig ersättning vid plötslig sjukdom eller andra oförutsägbara händelser när du är ute och reser. 

Tillägg: Olycksfall

En olycksfallsförsäkring kan ofta tecknas som ett tillägg och finns för dig som vill skydda dig mot olyckor utanför hemmet. Som studerande har försäkringsbolagen ofta olika prisvärda erbjudanden till dig och olycksfallstillägget brukar vara ett av dessa. 

Tillägg: Drulle

En drulleförsäkring är en typ av allriskförsäkring som täcker oförutsägbara olyckor i hemmet. Det kan vara att din laptop gått sönder för att du råkat gå på den, att du spillt vatten på din keyboard eller att du tappat mobiltelefonen i toaletten. Sånt som händer när man är student helt enkelt. 

Drulleförsäkringen finns ofta som tillägg, men eftersom det är ett väldigt populärt val har vissa försäkringsbolag valt att inkludera den i sina grundpaket. Är du intresserad av en drulleförsäkring bör du titta lite extra efter en försäkring där det ingår, eller om det finns ett förmånligt tilläggsalternativ. 

Jämför självrisk på hemförsäkring student

För en vanlig hemförsäkring ligger ofta självrisken på 1 500 kronor. När det gäller studentförsäkringar kan det skilja sig något beroende på vilket bolag du tecknar via (och således också vad som ingår). Därför är det viktigt att du jämför de olika alternativen innan du tar beslutet. 

Faq

Vanliga frågor om hemförsäkring för studenter


När ska man skaffa hemförsäkring som student?

Du som har en egen bostad, bor i studentkorridor eller hyr ett rum kan teckna studentförsäkring och få ett bättre pris än för en vanlig hemförsäkring.

Hur mycket kostar hemförsäkring som student?

Priset skiljer sig beroende på vilket försäkringsbolag du väljer och ifall du väljer tillägg så som drulle eller bostadsrättstilägg till exempel. I regel är studentförsäkringarna förmånliga när det kommer till priser, men jämför alltid först.

Behöver man hemförsäkring som student?

Även om du bor i en lägenhet en kortare period under studietiden kan du behöva ett skydd mot oförutsägbara händelser. Studentförsäkringen är därför ett bra alternativ till hemförsäkringen och blir ofta billigare för dig som studerar.

Enligt svensk lag finns det inget krav på att teckna en hem- eller studentförsäkring, men vissa hyresvärdar har rätt att kräva att du gör det. 

I Sverige har ungefär 97-98 procent av befolkningen en hemförsäkring som en trygghet i vardagen.

Finns det hemförsäkring för studentrum?

Ja, även du som hyr ett rum eller bor i korridor kan teckna en hemförsäkring. Jämför och läs på om de olika försäkringarna och teckna ett alternativ som är skräddarsytt för dig.

Finns det hemförsäkring med studentrabatt?

Ja, och ofta kallas dessa för just studentförsäkringar. Hur stor rabatten är för dig som studerar beror på vad som ingår och vilket försäkringsbolag du väljer.