Hitta bästa hemförsäkring utomlands 2023

Bästa hemförsäkringen utomlands 2023

 1. Hedvig Hemförsäkring
 2. ICA Hemförsäkring
Testvinnare
 • Personligt service-team
 • Enkel skadeanmälan
 • 10x så nöjda kunder
Fast självrisk
1 500 kr
Lösöre upp till
1 000 000 kr
Personskydd
Ja
Information om Hedvig Hemförsäkring
Pris: Anpassat för dig
Rabatt: För studenter
Trustpilot: 4,8
Betalning: Autogiro
Ersättning för: Stöld av cykel, mobil, smycken och klocka
Rättsskydd Maxersättning 250 000 kr
Skydd & tillägg från Hedvig Hemförsäkring
Rättsskydd: Upp till 250 000 kr
Reseskydd: 45 dagar
Personskydd: Ja
Ansvarsskydd: Ja
Andra tillägg: Olycksfall
Val: Hyresrätt, bostadsrätt, villa, student
 • Ett prisvärt och omfattande skydd
 • Drulleförsäkring och reseskydd ingår
 • Bonus på ICA om kyl eller frys går sönder
Allrisk (Drulle):
Ingår
Lösöre:
1 000 000 kr eller högre
Grundsjälvrisk:
1 500 kr
Information om ICA Hemförsäkring
Pris: Anpassat för dig
Rabatt: Nej
Trustpilot: 3,6/5
Betalning: Pappersfaktura eller autogiro
Ersättning för: Stöld av cykel, mobil, smycken och klocka
Skydd & tillägg från ICA Hemförsäkring
Rättsskydd: 400 000 kr
Reseskydd: 60 dagar
Personskydd: Ja
Ansvarsskydd: Ja
Andra tillägg: Hem Plus, Rese Plus
Val: Bostadsrätt, hyresrätt, hus, fritidshus, student

Ska du ut och resa, göra en utbytestermin eller arbeta utomlands en period? För kortare resor och semestrar finns hemförsäkringens reseskydd där som trygghet om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. För längre utlandsvistelser kan du behöva teckna ett tillägg eller utöka antalet resdagar som försäkringen täcker. 

Du som står utan hemförsäkring kan teckna en enskild reseförsäkring för att skydda dig vid oväntade händelser utanför Sverige. 

Hur väljer man rätt försäkring utomlands

Om olyckan råkar vara framme när du befinner dig utomlands kan det bli en dyr nota om inte hemförsäkringen täcker eventuella skador, kostnader och sjukhusvistelser. Med ett stort antal försäkringsbolag på marknaden kan det vara svårt att välja det alternativ som är skräddarsytt för just dig, men i den här artikeln ska vi ge dig en gedigen introduktion.

I den vanliga hemförsäkringen ingår oftast ett reseskydd som täcker resor upp till 45 dygn men beroende på din unika situation kan behovet se annorlunda ut. Försäkringsbolagen erbjuder även ett flertal specialanpassade resetillägg, vilka vi kommer att gå igenom lite längre ner i artikeln. 

Du som har ett speciellt bankkort kan också vara täckt utav bankens reseförsäkring. Kolla alltid upp vad just ditt kredit- eller bankkort har för policy gällande resor och försäkringar. Som regel brukar banken kräva att du betalat resan med det aktuella kredit- eller bankkortet. 

En annan viktig sak att ha i åtanke: Om du innan avgång går i behandling för en skada, psykisk ohälsa eller en sjukdom finns det alltid en risk att försäkringen inte täcker behandlingen om något relaterat skulle inträffa under din resa. Be därför alltid om en medicinsk förhandsbedömning om du går i någon typ av behandling innan du ger dig iväg.

Resa utomlands

Du som bara ska göra en kortare weekend-resa eller åka till Thailand över två – tre veckor täcks vanligtvis av reseskyddet som ingår i hemförsäkringen. Det grundliga reseskyddet ger ersättning för olycksfall och händelser som man kan råka ut för under resans gång – till exempel akut sjukdom eller en skada under skidsemestern. Skyddet gäller vanligtvis för resor upp till 45 dagar men i vissa fall är det 60 dagar. Det ingår även ett skydd ifall du skulle få handväskan stulen eller råka ut för något annat brott. 

Om du blir bestulen eller överfallen, glöm inte att kontakta polisen och be om en kopia på anmälan som du sen kan visa upp för försäkringsbolaget. 

Hur just grundskyddet för resor ser ut kan du jämföra mellan de olika försäkringsbolagen och deras hemförsäkringar

Boende utomlands

Om du har planer på att flytta utomlands för att studera eller arbeta i mer än 45 dagar så räcker inte reseskyddet som ingår i hemförsäkringen. Då kan du behöva teckna ett tillägg för att bli försäkrad om olyckan är framme. 

Alla EU-medborgare har dock rätt till akut sjukvård genom EU-kortet som gäller i högst tre år, förutsatt att du är försäkrad i Sverige.

Ta alltid reda på vad som gäller för din situation genom att jämföra försäkringar från de olika bolagen. 

Inom EU

Som EU-medborgare har du rätt till att få sjukvård i det EU-land du befinner dig i om du är försäkrad i landet där du är folkbokförd. Därför är det alltid bra att ha EU-kortet utskrivet eller digitalt nära till hands om du är på resande fot.

För utlandssvenskar

Hundratusentals svenskar bor årligen utomlands. Många säsongsarbetar under en viss period, andra tar ett sabbatsår och försörjer sig som au pair. Om du ska resa och bo utomlands under en längre tid kan du alltid kontakta ditt försäkringsbolag för att se över möjligheterna att utöka reseskyddet som i vanliga fall täcker de 45 första dagarna. 

Jämför flera bolag för att se vilka som har det bästa och mest prisvärda för just dig. 

Vad ingår i hemförsäkringen utomlands?

Hyrbil utomlands

Om du hyr bil utomlands är det alltid viktigt att se till så att du är rätt försäkrad om olyckan är framme, oavsett om det rör sig om en liten repa i lacken eller en krock så kan kostnaden bli skyhög om du är oförsäkrad. 

Hyrbilsföretagen är själva duktiga på att locka med olika försäkringserbjudanden men faktum är att du redan kan vara försäkrad via hemförsäkringen. Du som har en utökad reseförsäkring har ofta ett inbakat tillägg som täcker just hyra av bil. Kolla alltid upp vad som gäller för just ditt reseskydd innan du tecknar en dyr försäkring hos biluthyrningsfirman. 

Student utomlands

Du som ska studera utomlands, göra en utbytestermin eller arbeta som au pair behöver vara försäkrad om vistelsen är över 45 dagar. För dig som är under 45 finns det flera alternativ som riktar in sig på just studenter.

Kolla vad ditt försäkringsbolag erbjuder för skydd eller jämför bland de olika aktörerna. 

Ofta ingår följande i en studentförsäkring: 

 • Skydd egendom (ex. dator eller surfplatta)
 • Sjukvårdskostnader
 • Kostnader av sjukdom- eller olycksfall som hindrar dig från fortsatta studier
 • Hemtransport

Sjukdom utomlands

Om du blir sjuk utomlands och behöver uppsöka sjukvård så träder reseskyddet i hemförsäkringen in som ett skydd och står för kostnader för bland annat sjukhusvistelse och andra skäliga kostnader. Om olyckan är framme och du skadar tänderna, kan du också få ersättning för akut tandvård på upp till 5 000 kronor. 

Självrisken är i de flesta fall 1500 kronor, men det varierar. Därför är det alltid viktigt att jämföra försäkringsbolag för att hitta en självrisk och en premie som passar just dig. En lägre självrisk betyder ofta en högre månads- eller årskostnad. 

Sjukvård utomlands 

Om du blir sjuk och behöver sjukvård utomlands har du rätt att få vård vars kostnader antingen täcks av reseskyddet i hemförsäkringen, EU-kortet eller det utökade reseskyddet om du tecknat ett sådant. 

Vid sjukvård utomlands bör du tänka på: 

 • Att alltid spara kvitton och andra handlingar som visar de utlägg du söker ersättning för
 • Be om läkarintyg
 • Ta med EU-kortet antingen utskrivet eller digitalt 
 • Sök vård samma dag som sjukdomen eller olycksfallet inträffat

Reseförsäkring utan hemförsäkring

Du som inte har en hemförsäkringen kan och bör teckna en reseförsäkring som ett särskilt tillägg inför din resa. De olika försäkringsbolagen har olika alternativ och det kan vara en god idé att jämföra. 

Kolla också med din bank eller kreditkortsgivare kring din försäkring som möjligen kan tillkomma genom ditt bank- eller kreditkort.

Faq

Vanliga frågor om hemförsäkring utomlands

Vad ingår i hemförsäkringen utomlands?

Reseskyddet som ingår i din hemförsäkring finns där och täcker kostnader om du blir sjuk eller om du är med om en olycka under resans gång. Du kan också få ersättning om du blir bestulen på din väska, dina pengar eller andra värdesaker eller om du tvingas att avbryta eller förkorta din resa på grund av sjukdom.

Jämför alltid olika försäkringar och läs noga vad som ingår för just ditt försäkringsbolag. 

Hur länge gäller hemförsäkringen utomlands?

I regel 45 dagar men i vissa fall upp emot 60 dagar. Du som ska vara borta en längre period kan välja mellan en rad olika tilläggsförsäkringar som är anpassade just efter din situation. 

Kan man teckna försäkring på helgen?

Ja, alla försäkringsbolag är idag digitaliserade och erbjuder service även på söndagar och röda dagar. För specific kundservice, se över försäkringsbolagets öppettider.