Hemförsäkring vid vägglöss: Vad gäller?

För dig som hyresgäst är det hyresvärden som täcker kostnaderna för vägglöss. Du hittar dessutom endast skadedjursförsäkringar hos ett fåtal bolag som Anticimex eller Moderna, samtidigt som Trygg Hansa, Ica Försäkring och Länsförsäkringar inte erbjuder dem överhuvudtaget.

Detta beror framförallt på att hyresvärden har en skyldighet att sanera lägenheten. Du kan även vända dig till bostadsrättsföreningen om du äger din bostad, framförallt då fastighetsägaren ska ha ett avtal med en skadedjursfirma. 

Bor du däremot i en villa så ingår skadedjur i villaförsäkringen, så det skiljer sig faktiskt ganska mycket beroende på bostadsform. Det går dessutom att förebygga vägglöss genom att ta till några enkla knep, något vi berättar mer om nedan.

Villa- och fritidshemsförsäkringar mot vägglöss

Om du bor i ett hus ingår sanering av skadedjur i villaförsäkringen, men detsamma gäller även för fritidshus och deras respektive försäkringar. Du betalar inte heller någon självrisk för detta, däremot är det väldigt viktigt att följa instruktionerna från saneringsfirman.

I saneringsarbetet ingår däremot inte rengöring och städning, bland annat döda löss efter att allt är klart. Kläder, livsmedel och annat som räknas in som lösöre täcks inte heller, något du bör vara medveten om. 

Exempel på skadedjur som täcks av villaförsäkringen är:

  • Svartmyror
  • Getingar
  • Pälsängrar
  • Getingar
  • Mjölbaggar
  • Silverfiskar
  • Vägglöss
  • Råttor
  • Möss

Hemförsäkringen täcker inte gamla möbler om de skadas

Då vägglöss och andra skadedjur oftast inte går på försäkringen är det tyvärr svårt att få ersättning eftersom ansvaret vilar på bostadsägaren. Hemförsäkringar kan däremot täcka en del av summan för skadade möbler, men på grund av åldersavdragen i dina villkor är det sällan som du får höga ersättningar för dessa.

Om du bor i hyresrätt kan du dock få hyresnedsättning om det är uppenbart att den som blivit drabbad inte har tagit in vägglössen. Detta ansöker du däremot från bostadsbolaget och inte från din försäkringsgivare.

Alla bostadsbolag agerar olika när det kommer till skadedjur

Enligt en undersökning genomförd av tidningen Hem & Hyra skiljer det sig mycket kring ersättningarna för skadedjur. Kommunala bostadsbolag som Örebrobostäder kräver att sanering av möbler ska bekostas av hyresvärden, medan Karlstads Bostads AB sanerar själva. Dessa två var endast med som exempel, men skillnaderna är alltså omfattande.

Vårt tips är att alltid kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen för att veta vad som gäller, särskilt då det skiljer sig så pass mycket från bolag till bolag. Det bästa är att du tar reda på saken redan innan skadan är framme, endast för att undvika problem i framtiden.

Tilläggsförsäkringar för vägglöss

Det går att teckna en tilläggsförsäkring via ett fåtal försäkringsbolag. Det är dock långt ifrån alla som erbjuder dem då fastighetsägaren bär huvudansvaret. Dessa benämns då som saneringsförsäkringar, eller skadedjursförsäkringar.

Några specifika försäkringar mot vägglöss hittas däremot inte, samt att antalet tilläggsförsäkringar gällande skadedjur är ganska liten av naturliga skäl. 

Några saker att tänka på kring tilläggsförsäkringar på din befintliga hemförsäkring är:

  • Du kan få en halverad självrisk om du tecknar en dyrare försäkring som tillägg.
  • I vissa fall kan du undvika värdeminskning på föremål som är yngre än 2 till 4 år, beroende på vilket paket du väljer.
  • Genom att teckna tillägg som Folksam Hemförsäkring Stor, If Stor Hem eller liknande ingår fler förmåner än vad du får i paketet Bas. Några av dessa kan vara fördelaktiga vid skador som uppstår på grund av vägglöss.

Hur vägglöss sprider sig

Vägglusen sprids med hjälp av oss människor, men även via våra saker. I de flesta fall följer de med i ditt bagage, men du hittar dem också i begagnade ryggsäckar, väskor eller möbler. Då de inte kan flyga eller hoppa så flyttar de på sig genom att krypa, samt att de angriper människan genom att bita och suga blod.

Bettet känns inte men den kan ändå orsaka klåda. Det är även så att madrasser kan behöva kasseras vid angrepp, men också andra möbler som soffor. Vägglöss är dessutom nästintill utrotade i Sverige, men har sett sig en återkomst på grund av ett mer frekvent resande.

Vad du kan göra som förebyggande åtgärder mot vägglöss

Om du vill undvika vägglöss kan du planera förebyggande mot olika skadedjur. Här nedan berättar vi mer ingående hur du kan göra för att undvika vägglöss på hotellrummet, men även när du kommit hem från resan.

  • Undvik att förvara resväskan öppen på golvet
  • Gå igenom hotellrummet och leta efter små svarta fläckar då det kan vara spillning från löss
  • Ställ din resväska högt upp och längre bort från sängen och andra möbler
  • När du kommer hem rekommenderas att du tar ut alla kläder från resväskan och tvättar dem i minst 60 grader
  • Titta i resväskan noga och dammsug den
  • Lägg inte väskor på sängen när du anländer till hemmet

Vägglöss kan inte saneras på egen hand

Som hyrestagare har du också ett ansvar gentemot hyresvärden om du upptäcker vägglöss. Om du inte informerar dem om problemet och försöker sanera på egen hand kan du bli ersättningsskyldig, specifikt då du har en anmälningsplikt.

Det är svårt att sanera vägglöss och det är även därför det är av största vikt att du kontaktar hyresvärden eller försäkringsbolaget, beroende på din bostadssituation.

Vanliga frågor kring vägglöss och hemförsäkring

Vem betalar sanering av vägglöss?

Om du bor i en hyres- eller bostadsrätt är det din fastighetsägare som står för kostnaden, men om du äger en villa ingår det i villaförsäkringen utan någon självrisk. Detsamma gäller även för fritidshus som täcks av fritidshusförsäkringen.

Vad gäller vid vägglöss?

Du är anmälningsskyldig om du upptäcker vägglöss i ditt hem. Hyresgäster får vända sig till hyresvärden, medan bostadsrättsägare kontaktar bostadsrättsföreningen. Villaägare täcks  sin tur automatiskt av villaförsäkringen dit kontakten bör ske i första hand. Det kan även vara så att försäkringsbolaget har ett samarbete med Anticimex eller någon annan saneringsfirma. 

Hur länge kan vägglöss ligga i dvala?

De kan klara sig flera månader utan föda, men de kan även ligga i dvala upp till ett år. Det är även därför det krävs mycket tålamod med dessa skadedjur, framförallt då du kan behöva sanera bostadsytan flera gånger.

Senast granskad: 5 juli, 2023