Försäkring på cykel – Så gäller hemförsäkringen

När du tecknar en hemförsäkring täcker den i princip alla dina ägodelar. Om någon bryter sig in i ditt hus och stjäl din TV, dyra köksredskap och barnens spelkonsoler – så betalar försäkringen för dem.

Täcker hemförsäkringen cykelstölder?

Hemförsäkringen täcker dock inte stöld av specifika föremål – bara allmänna ägodelar. Din cykel kommer troligen också att falla under kategorin ”specifika föremål”, enligt ditt försäkringsbolag.

Om du vill vara 100 procent säker på att din cykel är täckt i händelse av stöld bör du överväga att teckna en tilläggsförsäkring som specifikt täcker cyklar.

Om du inte har en sådan försäkring är chansen liten att din hemförsäkring täcker en stulen cykel.

Täcker hemförsäkringen elcykel?

Cyklar som drivs med el täcks ofta också av cykelförsäkring (inom tilläggsförsäkringen). Om du tecknar en tilläggsförsäkring och din cykel drivs med elektricitet omfattas den alltså också av försäkringen.

Det finns dock en chans att du inte kan försäkra elcyklar med din hemförsäkring och det beror på att priset på en elcykel är högt. Då kan en tilläggsförsäkring enbart täcka en del av det totala priset för din elcykel.

Dessutom finns det vissa villkor som måste uppfyllas innan försäkringsbolaget betalar ut ersättning för en elcykel. Cykelns maxhastighet får inte överstiga 25 kilometer i timmen och du måste ha ett mopedkörkort för att få köra den.

Är cykelförsäkring dyrt?

Priset på cykelförsäkringen beror på cykelmodellen och dess värde. Vanligtvis kostar det cirka 50-100 kronor per månad att försäkra en cykel av genomsnittligt värde mot stöld. Om du vill förlänga garantin på din cykel något kostar detta ytterligare 100-200 kronor i månaden.

Behöver jag verkligen en hemförsäkring som täcker cykel?

Allt fler väljer att teckna en tilläggsförsäkring för sina cyklar. För att se till att du har tillräckligt med pengar för en ny cykel om din cykel blir stulen är det en bra idé att försäkra din cykel mot mer än bara stöld.

Om din cykel är dyr och av högt värde lönar det sig att betala lite mer på din försäkring så att du verkligen kan få en ny cykel om din blir stulen.

Kan jag använda samma hemförsäkring för min elcykel?

Som tidigare nämnts kan det vara möjligt att få din elcykel försäkrad hos ditt hemförsäkringsbolag – men bara om vissa villkor är uppfyllda. Bland annat måste cykelns maxhastighet inte får överskrida 25 kilometer i timmen och du måste ha ett mopedkörkort för att få köra den.

På grund av dessa krav är det inte alltid möjligt att använda samma hemförsäkring för en elcykel.

Sammanfattning

Hemförsäkringen täcker normalt inte cyklar – om de inte omfattas av en extra cykelförsäkring. Elcyklar kan också omfattas av en tilläggsförsäkring, även fast du ibland behöver betala lite extra.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *