Bästa fritidshusförsäkring 2023 – Jämför fritidshusförsäkring

Bästa hemförsäkringen för fritidshus 2023

  1. Hedvig Hemförsäkring
  2. ICA Hemförsäkring
Testvinnare
  • Personligt service-team
  • Enkel skadeanmälan
  • 10x så nöjda kunder
Fast självrisk
1 500 kr
Lösöre upp till
1 000 000 kr
Personskydd
Ja
Information om Hedvig Hemförsäkring
Pris: Anpassat för dig
Rabatt: För studenter
Trustpilot: 4,8
Betalning: Autogiro
Ersättning för: Stöld av cykel, mobil, smycken och klocka
Rättsskydd Maxersättning 250 000 kr
Skydd & tillägg från Hedvig Hemförsäkring
Rättsskydd: Upp till 250 000 kr
Reseskydd: 45 dagar
Personskydd: Ja
Ansvarsskydd: Ja
Andra tillägg: Olycksfall
Val: Hyresrätt, bostadsrätt, villa, student
  • Ett prisvärt och omfattande skydd
  • Drulleförsäkring och reseskydd ingår
  • Bonus på ICA om kyl eller frys går sönder
Allrisk (Drulle):
Ingår
Lösöre:
1 000 000 kr eller högre
Grundsjälvrisk:
1 500 kr
Information om ICA Hemförsäkring
Pris: Anpassat för dig
Rabatt: Nej
Trustpilot: 3,6/5
Betalning: Pappersfaktura eller autogiro
Ersättning för: Stöld av cykel, mobil, smycken och klocka
Skydd & tillägg från ICA Hemförsäkring
Rättsskydd: 400 000 kr
Reseskydd: 60 dagar
Personskydd: Ja
Ansvarsskydd: Ja
Andra tillägg: Hem Plus, Rese Plus
Val: Bostadsrätt, hyresrätt, hus, fritidshus, student

Jämför försäkring för fritidshus för att hitta rätt

Om du äger en villavagn, sommarstuga eller ett fritidshus krävs en särskild försäkring. Dessa tecknas framförallt för att skydda mot brand, läckage, naturskador eller skadedjur, men försäkringen kan också omfatta en friggebod eller ett förråd då det inte brukar röra sig om ett permanent boende.

Vill du jämföra de olika försäkringsgivarna för ditt fritidshus rekommenderar vi att du ta en titt på denna sida. Vi går även igenom vad som kan vara bra att ta hänsyn till, samt ger dig tips som kan underlätta när det handlar om frågor kring uthyrning, men även vad som ingår i en fritidshusförsäkring.

Viktiga saker att tänka på gällande en fritidshusförsäkring

Notera att en fritidshusförsäkring omfattas av specifika regler jämfört med en villaförsäkring. Det kan se lite olika ut beroende på försäkringsgivaren, men några av skillnaderna är: 

  • Du behöver en villaförsäkring om du ska bo permanent i ett fritidshus
  • Ersättning för läckage vid tak, fasader eller dränering under mark brukar inte ingå i baspaketen
  • Grundskyddet inkluderar sällan ersättning för översvämningar eller storm
  • De allra flesta försäkringar gäller året runt
  • Du täcks av fritidshusförsäkringen även om du hyr ut det

Vad ingår i en fritidshusförsäkring?

En stuga eller en byggnad vid en kolonilott kräver en fritidshusförsäkring då de inte vanligtvis räknas som permanenta bostäder. Precis som i andra försäkringar ingår täckning mot olika händelser som skador och olyckor, men även stölder och oväntade händelser.

Här nedan kan du se vad som brukar ingå i en fritidshusförsäkring:

  • Inbrott
  • Brand
  • Vattenskada
  • Storm- och blixtskador (i vissa fall)
  • Översvämning
  • Ansvarsskydd om någon kräver dig på skadestånd som ägare
  • Rättsskydd om du hamnar i en tvist

Tillägg till fritidshusförsäkringar

Alla försäkringsgivare är olika när det gäller försäkringspaketen som erbjuds. Vissa av dem tillämpar också separata sådana som kan läggas till, bland annat för hussvamp eller sänkt åldersavdrag för byggnaden.

Här hittar du några exempel på tilläggsförsäkringar:

  • Sanering och reparation av hussvamp
  • Allrisk för hus och tomt
  • Nyvärde på hushållsmaskiner
  • Utökat stormskydd
  • Båtförsäkring
  • Försäkring för MC

Hur jämför man försäkringar till fritidshus?

När du navigerar in på försäkringsbolagens hemsidor ser du snabbt att du kan knappa in ditt personnummer för att få fram ett pris. Fritidshus brukar hittas under kategorin ”Hemförsäkring”, sedan får du välja en separat försäkring som du kan teckna genom att ange några grunduppgifter.

Några saker du bör tänka på är när det gäller jämförelser är hur stort lösöret är, alltså beloppet som ska täcka för dina saker. Sedan är det även viktigt att jämföra storleken på självrisken, hur många paket du kan välja mellan, och så vidare. Med hjälp av företag som Compricer kan du dessutom göra en bredare jämförelse, bland annat när det handlar om att minimera arbetsbördan.

Om du läser vidare nedan ser du några typexempel på viktiga egenskaper, men också utökad information kring samtliga delmoment.

Pris

Din premie eller kostnad beräknas utifrån flera faktorer, men du får enkelt fram ett prisförslag genom att ange ditt personnummer och adressen som fritidshuset finns på. Notera dock att fritidshusförsäkringar brukar kräva mer uppgifter från dig innan priset kan beräknas, nämligen årtalet huset byggdes, boyta, samt hela adressen och postnumret.

Kostnaderna varierar en del bland de olika försäkringsbolagen som Folksam, ICA, Moderna, och Länsförsäkringar, men förvänta dig allt från 135 kr upp till 400 kr i månaden. Beloppen skiljer sig dessutom beroende på vilket försäkringspaket du har valt, hur stort lösöret är, dina tillägg, rabatter, och så vidare. Är du ute efter en billig försäkring kan det hända att du inte får ett komplett skydd, något som kan vara bra att lägga på minnet. 

Lösöre

Ett lösöre innebär hur stort belopp som ska försäkras gällande din egendom i fritidshuset. Värdera detta genom att ta en titt på vad du har för värdesaker, men också vad du förvarar på platsen. De vanligaste beloppen kring lösöret är allt mellan 150 000 – 300 000 kr.

If har exempelvis valt att du som försäkringstagare ska ange lösöret, medan Trygg Hansa automatiskt använder sig av 1,5 miljoner kr. Som du kanske märker finns det en del skillnader att ta hänsyn till även på denna punkt.

Försäkringens omfattning

Att du täcks för de vanligaste händelserna är ingen överraskning, men det kan även finnas flera olika tilläggsförsäkringar som kan vara nödvändiga att teckna. Även här finns det en del variation kring vad som ingår i fritidshusförsäkringen, specifikt för baspaketet som de flesta bolag använder sig av. Hos If ingår exempelvis inte en brygga eller ett båthus i försäkringen.

I syfte av att jämföra kan du välja ut några försäkringsbolag och ange dina uppgifter för att se hur stora skillnaderna faktiskt är, både gällande omfattningen och självrisken. En självrisk kan exempelvis kosta allt från 1 500 till 12 000 kr, men du kan även välja storleken på egen hand. Billigast självrisk innebär dock att priset kan rusa iväg per månad.

Vad skyddar försäkringen mot?

En fritidshusförsäkring brukar erbjudas i två eller tre nivåer. Den första är det så kallade grundpaketet som skyddar mot brand, inbrott och läckage – medan de utökade skydden kan täcka otur, översvämningar, hussvamp och begränsa åldersavdraget med tusentals kronor.

Det är upp till dig som försäkringstagare att välja ut det som passar dig bäst, men också specifika tillägg som småbåtsförsäkring, segelbräda eller annan egendom.

Rabatter

Om du tecknar en fritidshusförsäkring kan du få rabatter beroende på om du redan har ditt hus eller lägenhet försäkrad hos samma bolag. Dessa kan röra sig från allt från 5 % till 25 %, så det finns faktiskt en hel del pengar som kan sparas med hjälp av rabatterna.

Skillnader bland olika försäkringsbolag

När det gäller fritidshus finns det förvånansvärt många skillnader att ta hänsyn till. ICA Försäkring täcker till exempel även en roddbåt, men också hyresbortfall när du hyr ut byggnaden. Folksam ger däremot 10 % samlingsrabatt om du har ditt hem försäkrat hos dem sedan innan, men även 15 % rabatt om du förebygger inbrott och vattenskador.

If inkluderar i sin tur skydd mot takläckage när du tecknar deras stora försäkringspaket. Du betalar inte heller någon självrisk för sanering av skadedjur. De flesta av dem erbjuder däremot möjligheten att anpassa försäkringen för att täcka olika behov.

Vad gäller vid uthyrning av fritidshus?

Det är väldigt vanligt att fritidshus står tomma då och då, eller under längre perioder. I dessa fall kan du hyra ut fritidshuset som en extra inkomst, samtidigt som fritidshusförsäkringen fortsätter att täcka den nya hyresgästen.

Det som är bra att tänka på specifikt för uthyrning är att du bör välja din hyresgäst noga eftersom försäkringen inte hjälper om du får dina värdesaker stulna, specifikt om personen du hyr ut till är skyldig till händelsen.

Gällande inbrott, brand eller vattenskador gäller dock försäkringen precis som vanligt. Det kan dock vara bra att gå igenom följande checklista innan du tecknar ett avtal med hyresgästen: 

  • Välj din hyresgäst med omsorg
  • Lås in eller hämta värdesaker innan du hyr ut fritidshuset
  • Skriv ett avtal kring städning, eller olika händelser

Kan man bygga fritidshus för permanent boende?

Många svenskar bor stadigvarande i sina fritidshus idag. Det finns däremot en hel del saker att ta hänsyn till, både när det gäller försäkringen och eventuellt behov av att bygga ut huset. Det skiljer sig också från kommun till kommun när det gäller bygganderätten vilket komplicerar det hela ytterligare.

Det korta svaret är alltså ja, du kan bygga ett fritidshus för permanent boende. Den något längre förklaringen innefattar dock problemområden som uppvärmning, bredband, isolering, vatten, el och avlopp. Fritidshus är nämligen sällan lämpade för året runt boende, samtidigt som du även måste ändra försäkringstyp till en villaförsäkring om du vistas där kontinuerligt.

Vid nybyggen är det däremot ett mindre problem om hela syftet är att bosätta sig i fritidshuset, framförallt då du tar allt i beaktning innan arbetet påbörjas på din tomt.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en försäkring på fritidshus?

Det är svårt att ge någon exakt summa  då priset varierar beroende på försäkringsbolag, tillval, boyta och om det finns el i bostaden eller inte. Du kan dock räkna med allt från 115 kr upp till 450 kr i de allra flesta fall.

Måste man ha försäkring på fritidshus?

Det finns inget lagtvång på att teckna en försäkring till din stuga eller fritidshus, men det är däremot något som rekommenderas starkt för att skydda både dig och din egendom. Om du vill få ut ersättning vid inbrott eller olyckshändelser bör du se till att du har en fritidshusförsäkring.

Vad ingår i en villaförsäkring men inte i en fritidshusförsäkring?

I en fritidshusförsäkring ingår inte något reseskydd, överfallsskydd, samt bortaskydd. Detta är även anledningen till att du behöver en villahemförsäkring om du bor permanent i ditt fritidshus.

Vad är en fullvärdesförsäkring?

I korthet innebär det att du får ditt fritidshus återuppbyggd om den skulle brinna ner, något som är mer eller mindre praxis inom branschen. Med en lägre premie kan du dock teckna en ”första risk” istället, men denna täcker inte lika mycket.