Folksam Hemförsäkring recension & omdöme 2023

Folksam är ett kundägt bolag har funnits i lite mer än 100 år. Detta gör Folksam till ett av landet största försäkringsbolag. Folksam har hemförsäkring i tre olika paket, ”bas, ”mellan” och ”stor” där skillnaderna i paketen är allt från högre ersättningsbelopp till utökade skydd. Baserat på hur du bor och din levnadssituation kan du välja en hemförsäkring som passar just dina behov.

Överblick på Folksams hemförsäkringsutbud

Hemförsäkring Bas: Ett grundskydd som omfattar viktiga skadehändelser som brand, stöld och vattenskada. Dessutom ingår hjälp om du blir utsatt för ID-stöld.

Hemförsäkring Mellan: Samma innehåll som ”bas” men utökad med ett otursskydd som ger ersättning vid plötsliga och oförutsedda händelser.

Hemförsäkring Stor: Allt som ingår i ”bas” och ”mellan”, men med halverad självrisk. Dessutom ingår ett extra skydd för hemelektronik och en utökad reseförsäkring.

Vårt omdöme av Folksams hemförsäkringar

Folksam bostadsrättsförsäkring

När du äger en bostadsrätt har du ett större ansvar över ditt boende än en person som bor i en hyresrätt. Medan det i en hyresrätt är hyresvärdens ansvar att ta hand om skador i ditt hem är det du som bostadsrättsägare som är ansvarig. Bostadsrättsföreningen du bor i täcker vanligtvis skador på ytskikt medan du som äger en bostadsrätt har ansvar för allt i hemmet. Till exempel handlar det om golv, köksinredning och vattenskador som exempelvis läckage från vattenledningar och översvämning med mera.

Ersättning Folksam bostadsrättsförsäkring

Du kan få ersättning för brand, blixtnedslag, explosion, läckage, stöld och skadegörelse. Försäkringen gäller även vid översvämning, storm och skada orsakad av vilda djur, hushållsmaskiner och installationer. Med tillägget ”borätt extra” täcker även skada på bostadsrätten orsakad av plötslig och oförutsedd händelse till ett värde av 200 000 kronor.

Försäkringen täcker inte egendomsskydd för lösöre, ansvarsförsäkring eller rättsskyddsförsäkring.

Folksam hyresrättsförsäkring

Folksams hemförsäkring för hyresrätt täcker alla som bor i hushållet och de saker som man äger, hyr eller lånar – både när man är hemma och på resa.

Ersättning Folksam hyresrättsförsäkring

Du kan få ersättning för brand, blixtnedslag, explosion, läckage, stöld och skadegörelse. Försäkringen gäller även vid översvämning, storm och skada orsakad av vilda djur, hushållsmaskiner och installationer. Vad du får ersättning för beror mycket på vilken typ av försäkring du väljer, ”bas”, ”mellan” eller ”stor”.

Villkor på Folksam hemförsäkring hyresrätt

Hemförsäkring bas är företagets minsta hemförsäkring, och här erbjuds du skydd mot skada från inbrott & stöld, brand och översvämning & vattenskada. Du får också ansvarsförsäkring, rättsskyddsförsäkring och krishanteringsskydd. Krishanteringsskyddet innehåller inget så kallat mobbningsskydd.

Med basförsäkringen är du också skyddad mot ID-stöld. Försäkringen kan ge ersättning för juridisk assistans och skador som har skett på grund av ID-stölden på upp till 100 000 kronor. Företaget har dessutom en dedikerad support för stölder av identiteter.

Ett flyttskydd ingår också och detta innebär att du är försäkrad i upp till 31 dagar efter flytt, trots att du kanske inte har hunnit teckna en ny försäkring för den nya bostaden.

”Folksam mellan” är som namnet låter företagets hemförsäkring i mellanklassen. Förutom de delar som ingår i basutbudet, ingår här också en drulleförsäkring med täckning upp till 40 000 kronor.

Hemförsäkring ”stor” är den försäkring med mest skydd och ger dig förutom en också en utökad reseförsäkring. Andra fördelar med denna försäkring är att elektronik värderas till ny värde, självrisken halveras och du får bättre ersättning vid förlust av kontanter.

Självrisk med Folksam hemförsäkring

Grundsjälvrisken är den självrisk som generellt gäller för din tecknade försäkring. Vissa delar i försäkringen kan ha en särskild självrisk som kan vara antingen högre eller lägre än grundsjälvrisken. I I Folksams hemförsäkring ”stor” är självrisken halverad och gäller för de delar som ingår i hemförsäkringen, men däremot inte när skadan ersätts från byggnadens försäkring, exempelvis vid en hushållsmaskinsskada om du bor i villa eller bostadsrätt. 

Folksam försäkring kontakt

Folksam föredrar att man ringer dem för att bli kopplad till rätt avdelning. 

Telefonnummer till Folksam försäkring

0771-950 950

E-post till Folksam försäkring

[email protected]

Chatt

Det finns även möjlighet att komma i kontakt med Folksam via chat på hemsidan. 

Besöksadress

Just nu är kontoren stängda för besök och Folksam ser helst att man ringer gällande sitt ärende. 

Folksam AB Alla bolag

https://www.allabolag.se/5164018607/folksam-fondforsakringsaktiebolag-publ

Vanliga frågor om Folksam hemförsäkring

Är Folksam hemförsäkring bra?

Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har deras hemförsäkring ”stor” har bäst innehåll enligt Konsumenternas Försäkringsbyrås oberoende jämförelse av marknadens hemförsäkringar och får 4,5 av 5 i betyg. Så många nöjda kunder och ett gott skydd gör att försäkringen absolut kan klassas som bra. 

Vad ingår i Folksam hemförsäkring för hyresrätter?

En hemförsäkring hos Folksam ersätter och skyddar mycket både i ditt hem och när du är utanför hemmet. Bortaskyddet gäller exempelvis om du förvarar saker tillfälligt utanför bostaden och reseskyddet gör att du kan känna dig trygg när du är på semester.

Folksam har hemförsäkring i tre olika paket, Bas, Mellan och Stor där skillnaderna i paketen är allt från högre ersättningsbelopp till utökade skydd. Baserat på hur du bor och din levnadssituation kan du välja en hemförsäkring som passar just dina behov.

Försäkringstypen ”bas” täcker det mesta, men om du vill ha exempelvis otursskydd ska du välja ”mellan”. Vill du ha högre ersättningsbelopp, utökat reseskydd och nyvärde på hemelektronik ska du välja hemförsäkring ”stor”.

Inom Folksam tillämpar aktsamhetskrav som innebär att man ska vara försiktig med dina saker för att om möjligt förhindra skador. Till exempel att du låser ytterdörren när du går hemifrån. Om du är oförsiktig, riskerar du att få lägre ersättning eller ingen ersättning alls.

Hur anmäler jag en skada hos Folksam?

Logga in via mina sidor för att enkelt göra en skadeanmälan eller ring 0771-950 950.

Hur byter jag försäkringsbolag?

Om du vill säga upp din försäkring ska du höra av dig till Folksam så hjälper de dig med uppsägning av din försäkring. Du kan skicka brev till Folksam, 106 60 STOCKHOLM, ringa på telefonnummer 0771-950 950 eller kontakta dem via chatfunktionen på hemsidan.

Ska jag behålla min bostadsrättsförsäkring med Folksam vid uthyrning i andra hand?

Om du hyr ut i andra hand och din hyresgäst råkar skada dina saker gäller din hemförsäkring som vanligt. Den gäller däremot inte om hyresgästen skadar dina saker med flit.
Du som hyr i andra hand behöver ha en egen hemförsäkring som gäller för dig och dina egna saker.

Finns det rabattkod till Folksam?

Någon rabattkod som vid onlineköp finns inte. Däremot om du har ditt hem försäkrat hos Folksam kan du få 10 % samlingsrabatt på många av de övriga försäkringararna. Dessutom kan du få ytterligare upp till 15 % rabatt på hemförsäkringen när du skadeförebygger i hemmet som med larm eller godkända lås. 

Vilken är bäst: Folksam vs. If?

Försäkringsavtal är bland de mest avancerade avtal man kan ingå. Sida efter sida med kontraktstext, ofta hopplösa för gemene man att förstå. Samtidigt blir drivkraften att välja försäkring efter pris större. Konsumenternas försäkringsbyrå vill lyfta att man inte bara ska jämföra premien utan även titta på villkoren.

Enligt konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse skiljer det sig väldigt mycket mellan de fyra stora försäkringsbolagen. Här toppar Folksam med bäst poäng för sin försäkringstyp ”stor” medan If´s standardförsäkring får allra lägst betyg. 

Vad tycker Flashback om Folksam hemförsäkring?

Forumet Flashback bjuder som vanligt på en mängd olika ”förståsigpåare” och den ena tycker att det är toppklass och den andra tycker det är uselt. Många hr reagerat över att prissättningen är lite märklig och att man har höga administrativa kostnader men om man tar med Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse där man inte ska fokusera för mycket på bara premien utan även vad försäkringen täcker ska man kanske gå tillbaka till sitt försäkringsbrev och jämföra en gång till.

Erbjuder Folksam hemförsäkring till studenter?

Ja, Folksam erbjuder försäkring till studenter. En studentförsäkring är en billigare hemförsäkring för dig som flyttat till eget studentboende. Försäkringen skyddar dig, de saker du äger, hyr eller lånar – både hemma och om du är på resa. Du kan även medförsäkra den du bor med. Om du är medlem i ett studentförbund kan du ha rätt till extra förmånlig hemförsäkring.

Hur säger man upp Folksam?

Kontakta kundservice via mail eller telefon.

Vad kostar hemförsäkring med Folksam?

I Folksam har man tre olika omfattningar på hemförsäkring, oavsett om du bor i lägenhet, villa eller studentboende. Jämför hemförsäkring och se innehåll i Hemförsäkring Bas, Mellan eller Stor, så att du kan välja vilket försäkringsskydd som passar ditt behov bäst. Priset på din försäkring blir därför individuellt beroende på vilken typ av försäkring du väljer och hur du bor.  

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *