Bästa hemförsäkring bostadsrätt 2023 – Jämför bostadsrättsförsäkring

Bästa hemförsäkringen för bostadsrätter 2023

  1. Hedvig Hemförsäkring
  2. ICA Hemförsäkring
Testvinnare
  • Personligt service-team
  • Enkel skadeanmälan
  • 10x så nöjda kunder
Fast självrisk
1 500 kr
Lösöre upp till
1 000 000 kr
Personskydd
Ja
Information om Hedvig Hemförsäkring
Pris: Anpassat för dig
Rabatt: För studenter
Trustpilot: 4,8
Betalning: Autogiro
Ersättning för: Stöld av cykel, mobil, smycken och klocka
Rättsskydd Maxersättning 250 000 kr
Skydd & tillägg från Hedvig Hemförsäkring
Rättsskydd: Upp till 250 000 kr
Reseskydd: 45 dagar
Personskydd: Ja
Ansvarsskydd: Ja
Andra tillägg: Olycksfall
Val: Hyresrätt, bostadsrätt, villa, student
  • Ett prisvärt och omfattande skydd
  • Drulleförsäkring och reseskydd ingår
  • Bonus på ICA om kyl eller frys går sönder
Allrisk (Drulle):
Ingår
Lösöre:
1 000 000 kr eller högre
Grundsjälvrisk:
1 500 kr
Information om ICA Hemförsäkring
Pris: Anpassat för dig
Rabatt: Nej
Trustpilot: 3,6/5
Betalning: Pappersfaktura eller autogiro
Ersättning för: Stöld av cykel, mobil, smycken och klocka
Skydd & tillägg från ICA Hemförsäkring
Rättsskydd: 400 000 kr
Reseskydd: 60 dagar
Personskydd: Ja
Ansvarsskydd: Ja
Andra tillägg: Hem Plus, Rese Plus
Val: Bostadsrätt, hyresrätt, hus, fritidshus, student

Hur man väljer bostadsrättsförsäkring

Du som bor och äger en bostadsrätt behöver teckna både en vanlig hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring. Att äga en bostadsrätt kan likställas med villaägaren som måste ha en villaförsäkring som kompletterar den vanliga hemförsäkringen och ersätter skador som sker i lägenheten, där du har ett ansvar mot förening och grannar. 

Som bostadsrättsägare har du möjlighet att köpa en bostadsrättsförsäkring som ett tillägg till din vanliga hemförsäkring. 

Men i vissa fall behöver du inte göra någonting. Kolla alltid med din bostadsrättsförening först så att det inte ingår en kollektiv bostadsrättsförsäkring i avgiften. 

Du som vill hitta den bästa hemförsäkringen med bostadsrättstillägg bör alltid jämföra mellan olika försäkringsbolag och i den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de vanligaste funderingarna och frågorna. 

Vad ingår i hemförsäkringar för bostadsrätter?

Du som har en hemförsäkring skyddar ditt hem och dina värdesaker om olyckan inträffar. Du får dessutom ett reseskydd, ett ansvars- och rättsskydd samt ett överfallsskydd som kan ersätta dig vid överfall utanför hemmet.

Med ett tillägg för bostadsrätt får du dessutom ett skydd enligt rubrikerna nedan.

Egendomsskydd

Med bostadsrättstillägg får du ett utökat egendomsskydd som skyddar din lägenhet och den fasta inredningen. Skyddet finns där för att täcka skador som sker på golv, spis, kök, badrum och rörledningar till exempel. En hemförsäkring för bostadsrätter är oftast något dyrare än en vanlig hemförsäkring för hyresrätter eftersom den täcker mer än lösöret. 

Personskydd

Personskyddet finns där för dig om du skulle bli utsatt för ett överfall och blir skadad, eller hamnar i en tvist. Det ger även ett ansvarsskydd om du på något sätt orsakar en skada på en annan person. 

Reseskydd 

I hemförsäkringen ingår alltid ett reseskydd som träder in om någonting inträffar medan du befinner dig på resande fot. I de allra flesta försäkringar gäller försäkringen under resans första 45 dagar, men läs alltid det finstilta för ibland kan det vara upp till 60 dagar. 

Reseskyddet gäller även för dina barn om de är under 18 år och de behöver inte bo i samma bostad som du. 

Händelser som reseskyddet täcker är bland annat om du skulle bli sjuk och behöva uppsöka sjukvård, om du råkar ut för en olycka eller om du blir utsatt för ett rån eller en stöld under resan. Om du tvingas att åka hem tidigare på grund av sjukdom kan du också få ersättning.

Vid brott är det alltid viktigt att du gör en polisanmälan på plats. Det samma gäller vid sjukhusvistelser. Spara alltid kvitton och andra viktiga dokument eller läkarutlåtanden. 

Du som ska resa mer än 45, eller i vissa fall 60 dagar, behöver titta på alternativen bland utökade reseskydd som de olika försäkringsbolagen erbjuder. Jämför ett par stycken och hitta de alternativ som är skräddarsydda för dig och dina behov. 

Vattenskada bostadsrätt

Om du som bostadsrättsägare drabbas av en vattenskada i din bostadsrätt på grund av ett vattenläckage från köket, avloppet, golvbrunnen eller ett våtutrymme är det du som ägare som står som ansvarig. Därför är bostadsrättsförsäkringen viktig, så att det inte blir en dyr överraskning. 

Bostadsrättsförsäkringen kan nämligen täcka just den här typen av skador och därför räcker inte en vanlig hemförsäkring på samma sätt som för en person som bor i en hyresrätt. 

Vilken hemförsäkringar bostadsrätt är bäst?

Det finns ett stort antal försäkringsbolag på marknaden och som bostadsrättsägare är du attraktiv som kund. Därför är det alltid bra att jämföra bland ett flertal olika försäkringsgivare så att du hittar den hemförsäkring för bostadsrätt som passar just dig bäst.

Behöver du något extra tillägg för din unika boendesituation? Se efter vilken försäkring och vilket erbjudande som finns där för dig. 

Vad kostar hemförsäkring för bostadsrätt?

Snittpriset för en hemförsäkring ligger mellan 165-170 kronor i månaden och varierar utifrån försäkringsbolag och vad som ingår och vilka eventuella tilläggsalternativ du väljer. 

Billig hemförsäkring bostadsrätt

Vilken som är den billigaste hemförsäkringen för bostadsrätter får du reda på genom att jämföra olika försäkringsbolag via oss. Tänk på att den billigaste försäkringspremien inte alltid är den billigaste i slutändan, då självrisken som du måste betala för att försäkringen ska börja gälla kan vara högre. 

En låg självrisk kan å andra sidan betyda att månadspriset blir högre. Titta alltid på flera alternativ och jämför både självriskskostnaden och månadsavgiften. 

Hur får man billigaste hemförsäkringen för bostadsrätt?

Genom att jämföra bland olika försäkringsbolag och erbjudanden. Det är dessutom mycket viktigt att lämna korrekt information om bostaden som ska försäkras eftersom man annars riskerar att bli underförsäkrad, vilket kan resultera i tunga kostnader. Därför ska du alltid skriva exakt antal kvadratmeter och rum för den aktuella bostadsrätten.

Billigaste hemförsäkringen bostadsrätt 2023

För att hitta den billigaste hemförsäkringen för dig som bostadsrättsägare är det viktigt att du jämför villkoren och exakt vad som ingår. En billig årskostnad kan locka, men med ett lite högre månadspris kanske du också får ett högre ersättningstak för allriskskydd. 

Använd dig av vår jämförelsetjänst och titta noga på de olika alternativen som finns att tillgå.

Faq

Vanliga frågor om hemförsäkring bostadsrätt

Nedan går vi igenom några av de vanligaste frågorna kring hem- och bostadsrättsförsäkringar.

Hemförsäkring eller bostadsrättsförsäkring?

Som bostadsrättsinnehavare, både och. Se hemförsäkringen som din försäkring av personlig egendom och olyckor som rör dig som person. Bostadsrättsförsäkringen täcker i regel skador på själva bostaden, som du som ägare står som ansvarig för. 

Är det värt att ta en stor hemförsäkring?

För hyresgästen räcker ofta basutbudet i en hemförsäkring. Beroende på din bostadssituation, värdet på din egendom och andra faktorer kan det dock vara värt att välja ett större försäkringspaket eller ett enskilt tillägg.

Vilket lösöresbelopp ska man välja till sin hemförsäkring?

Gör alltid en bedömning på din egendoms värde och välj därefter lösöresbelopp utifrån din uppskattning. Ett högre lösöresbelopp betyder ofta en högre försäkringspremie.

Måste man ha hemförsäkring i bostadsrätt?

Ja, som bostadsrättsägare måste du ha en vanlig hemförsäkring samt en bostadsrättsförsäkring. 

Kan man teckna hemförsäkring bostadsrätt på helgen?

Ja, idag har alla försäkringsbolag smidiga beställning– och betalningsmöjligheter online. Även om den fysiska kundtjänsten inte är på plats kan du teckna en försäkring under röda dagar.

Vad täcker hemförsäkringen för bostadsrätt inte?

En hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring fungerar kompletterande. Om det sker en vattenläcka i din bostadsrätt så täcker själva hemförsäkringen skador på eventuell egendom så som kläder, dator och andra prylar. Bostadsrättsförsäkringen täcker skadorna på själva bostaden.

Hyra ut bostadsrätt i andra hand – Hur gör man med hemförsäkring?

Den som hyr en bostadsrätt i andra hand bör alltid teckna en egen hemförsäkring om inte någon annan överenskommelse ägt rum. Detta eftersom din hemförsäkring som hyresgäst bara ersätter dina möbler och prylar, och detsamma gäller uthyraren. Därför är det vanligast att både hyresvärd och hyresgäst har varsin hemförsäkring. 

Om du som bostadsrättsägare hyr ut din lägenhet i andra hand kan det vara en god idé att ha ett bostadsrättstillägg för eventuella skador som uppkommer under uthyrningstiden. 

Om du hyr ut omöblerat kan du i vissa fall teckna ett försäkringsalternativ som endast försäkrar själva bostaden och inte möblerna och inredningen.